Здравецът и неочакваната сила

Здравецът и неочакваната сила

Казват, че лятото е здраве. В съзнанието ми изниква цветето здравец. Здраве – здравец. Зелено. Странна, натрапчива миризма, която трудно би могла да се опише и да се забрави. Красиво листо, с особена форма. Забелязва се навсякъде, но ако се вгледаме ще го открием и на най-съкровени места. По много на едно място. Предизвиква смирение. Не искаш да го откъснеш, а само да го погледаш и да го погалиш. Един зелен нежен килим, който стопля душата. Здравецът е като мит от миналите времена, който е устойчив през всеки сезон от годината. Корените му са здрави и като колона се спускат в земята. Неочакваната му сила е пример за това, че външният вид не винаги е истината за същността, за тайната зад обозримото.  

    Символизира здраве, хармония, бодрост, дълголетие, благословия. Няма традиционен български празник, в който да не присъства. Той е божествен знак за българина. Само мисълта за него провокира светлина и желание за най-добрите думи. Магическите му свойства са – любов, изцеление, защита от враговете на енергийно ниво. Влиянието, което здравецът оказва е чудодейно. Потушава гнева и лошите мисли. Развива чувството за хумор. Помага на хората, които са „във вихър“ от неприятности. Служи за неутрализиране на отрицателните зони и внася хармония. Според преданията, благодарение на силния си аромат, здравецът притежава свойството да прогонва надалеч всички зли сили и демонични същества. От това какви са цветовете на здравеца има различни знаци и символика: червени – защита, розови – любов, коралови – прилив на енергия, бели – плодовитост. Да бъде в къщата ти е милувка на Бога. Така казват бабите, а те винаги знаят. Хубаво е да се вслушваме повече в техните думи. Сигурно ни дават ключ към отговорите търсени от нас, само трябва да ги чуем... Та и за здравеца е така – тайно послание пълно с живот и здраве. Благословия за добри дни и тихи нощи. Баланс в ежедневието. Щастие в душата. Мир със себе си.  

   Здравецът е и силна билка. Както изглежда странно, така и е изключително полезен с лечебните си свойства. Първо, като масло. Произвежда етерично масло в малки жлези около листата и цветовете. Маслото от здравец се събира, когато растението започне да цъфти и може да се приема 2 или 3 пъти годишно. Маслото от здравец е добро кръвоспиращо средство. Също така се разрежда с вода и се използва за почистване на лицето. Добавя се към водата във ваната. Има страхотни антисептични свойства и се смята, че помага за възстановяването на баланса на кожата и косата.

   Второ, като чай. Прави се чай от листата и цветовете. Има успокояващи свойства и допринася за по-малко тревожност, ПМС и симптомите при менупауза. Чаят е известен най-вече с това, че помага за заздравяване на синини, порязвания, ожулвания, екземи, слънчеви изгаряния, безсъние и разширени вени. Съчетава се и като компрес. 

   Трето, като средство против насекоми и кърлежи. Още в древността са го използвали срещу ухапвания от кърлежи за хората и за кучетата.

   Четвърто, като подправка. Здравецът се счита за безопасен за повечето от нас (трябва да се избягва от хора с автоимунно заболяване и бременните жени) и може да се използва като подправка в готвенето. Придава екзотичен вкус и усещане. 

   Пето, като ароматизатор, овлажнител и пречиствател на въздуха в дадено затворено помещение. Здравецът се използва в ароматерапията заради своите антибактериални свойства. Има уникалната способност да унищожава микробите в стайния въздух. Причината е, че притежава бактерицидни вещества, които отделя, и които „летят“ свободно и абсорбират микробите. Също така обогатява въздуха с кислород и го озонира, като премахва и вътрешното напрежение у присъстващите. 

  Накрая – здравецът се нарича „Цвете на последователността“, защото носи способността да повдига настроението, да балансира ума и да дава радост и щастие за деня.

   Дали сме се замисляли колко здраве ни дава здравецът? На всякакво ниво. Абсолютно чудна магия е. 

   Когато вървите по улицата, когато влезете в някой двор, когато посетите манастир, когато сте сред природата, се вгледайте, той е там и ще ви повика. Не го отминавайте. 

Ако сме деца, сега, в този миг, какво бихме си казали? Как бихме се видели? Как бихме се възприели? Дали ще поискаме да променим нещо от детството си? Ще кажете: „Зависи...“

прочети още

Да поиграем на асоциации...  Ако съберем в шепа пръстите на ръцете си и погледнем от вътрешната страна, после от външната страна, ще видим формата на мида. Ръцете ни са малки, големи, груби, нежни, но се превръщат в мида, а тя е вълшебство. Тя е връзка с древността. Един жест, който ни показва,...

прочети още

Трябва винаги да гледаш морето. Това е огледало, което не знае как да лъже. Ясмина Хадра Морето е символ на безкрайното и мистериозното, на величествена сила, чийто език е неразгадаем и непознат на човешкото познание. Морето е проекция на духовността.

прочети още

„Няма път към щастието. Щастието е пътят.“ Дали изречената от Буда мисъл ни свързва с безвремието на духовното извисяване? Дали ни дава отговор на желанието да намерим място, в което да се отстраняваме за кратко от реалността? И дали,

прочети още

Колко е хубаво да пиеш кафе с приятелки рано сутрин преди работа. В прохладата на започващия летен ден да облечеш ефирна рокля или приятен спортно-елегантен панталон, да „захвърлиш“ косата си небрежно нанякъде и да не мислиш повече, да грабнеш лятната си чанта, в която има подреден хаос, да си забравиш ключовете за колата и тичайки по стълбите да се върнеш, да ги вземеш и пак тичайки да продължиш...

прочети още

Вятърът през юли е притча. Няма значение къде си – дали в града, на село, в планината или край морето. Вятърът е шепот на далечното непознато. Разказва ни истории. Да вървиш и да го усещаш е като диалог – понякога в хармония, понякога в конфликт. Този вятър дава смисъл на летните дни, иначе топлината...

прочети още

   Лятото е символ. През дългата зима какво ли не се случва, но въпреки това ни остава едно тягостно усещане за хода на деня. Все си казваме, че чакаме лятото да дойде, да се стопли, за да се усетим по-леки, по-движещи се. Да можем да излизаме повече, да спортуваме повече, да пътуваме повече, да се размотаваме повече...

прочети още

Скоро попаднах за пореден път на някаква статия, в която се обсъждаше фактът, че водата има памет. Твърдеше се, че ако напиша бележка с исканото от мен и я залепя на бутилката с вода, то ще се сбъдне. И всякакви други предложения и категорични твърдения в тази посока имаше в тази статия. Разбира се, показваше се и другата гледна точка – отричащите, спорещите,...

прочети още

Еньовден. Денят на най-голямата магия. От прастари времена народът вярва, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Сънищата са пророчески. Денят, в който всяко начинание е белег за всичко, което ще стане до Бъдни вечер. Денят, в който любовта полита и обгръща цялата ни българска земя.

прочети още

Пожелайте си нещо искано, нещо чакано, нещо магично, защото днес ще се сбъдне... или поне така казва поверието. 21 юни – слънцестоенето. Слънцето спира своя ход и чака нашите желания, събира ги в кошница и ги пръска нависоко. Те политат, звездите ги чакат – грабват по едно и го целуват. От целувката избухва светлина, която се връща при нас в сънищата ни.

прочети още

„През Русалската неделя къщите са постлани с пелин и всяка мома, жена и дете, па и момци обезателно трябва да носят пелин. Пелинът запазва от русалките, които в празнуването си са като пияни и правят пакост всякому, когото намерят заспал през дена или го заварят, че работи. Заради това през тая седмица никой не спи сене, нито пък някой смее да работи.

прочети още

Тъй като месец юни се изпълни с магия, ще проследя нейната нишка и няма как да не стигна до Цвети, и да не разкажа и за нейната магия. За тези, които не знаят коя е Цвети Богданова – създателката и грижовната амазонка на бранда Aglique. Целта не е рекламна информация или интервю. Тези от вас, които четат нашите послания, харесват Aglique и следят дейността ни, са запознати с много подробности. Днес искам да погледна от различно „място“ и да се опитам да видя как се е появила магията, която сътворява Цвети. 

прочети още

Представете си слънце. Топлината гали тялото ви. Избягали сте от града, от шума, от бързането, от недоволството, от всичко, което ви задушава. Имате вашето време – час, два, но си е само вашето време. Вие сте центърът. Вие решавате какво да направите с него. Харесвате природата, няма значение колко често...

прочети още

Винаги имаме нужда от още малко самочувствие. Непрекъснато слушаме, че жените сме по-емоционални, по-спонтанни, по-... какво ли не. И без да се усетим, на моменти губим „почвата под краката си“ и сякаш вярата в самите нас се стопява, независимо кои сме, къде сме, колко сме силни и устойчиви. И следва приемане или...

прочети още

Да започнем така... Всеки наш ден стартира с нещата, които сме изградили в себе си като навик. Дори не се замисляме как ставаме, как пристъпваме, как тръгваме, как действаме. Като че началото на деня ни е мигът на заключване на вратата и глътката въздух навън. Доказано е, че 90 % от нас, жените, действат точно така.

прочети още

Тази статия е за майките на момичета. Както казват бабите ни, момчетата се гледат трудно, но момичетата те „изпиват до дъно“. Повечето от нас, които имаме дъщери, ще се съгласят. Бабите винаги са прави... Знаете какво предизвикателство е да създадем здравословните и хигиенните навици у децата ни.

прочети още

„Отношението на благодарност е най-висшата йога.“ Йоги Бхаджан Aglique има радостта и удоволствието да ви предложи една специална колекция от продукти, свързана единствено и само с ЙОГА – „Колекция Йога – Hamsa, Muladhara и Padma“. За всички, които практикуват йога, и дамите, и момичетата, и мъжете, кърпите освен, че са качествени, красиви и практични, материята, от която са направени – памук, допринася за доста ефективно полезно действие и въздействие върху тялото и главата.

прочети още

Знаем, че всеки ден можем да намерим неизчерпаема информация за здраве и красота. Всеки един сайт по този въпрос, до който стигнем, ни обяснява колко лесно или не толкова можем да направим нещо добро за себе си. Да, това е такa. Ние също ще ви провокираме с още нещо относно красотата. Ще обърнем внимание на удобството и практичността. Замислялили сте се как по-лесно можете да приключите всяка една тренировка. Как, когато сте уморени от нея, да улесните прехода към връщането навън. Без мокри хавлии, без тежки сакове. Използването на кърпите на Aglique са една прекрасна възможност за това.

прочети още

Скъпи приятели и последователи на Aglique, в разгара на пролетта и на прага на лятото, както винаги се опитаваме да допринесем за вашия комфорт в ежедневието, на морския бряг, на планинския връх, в спортната зала, в парка, на басейна или дори на балкона вкъщи... Провокираме ви да „поемете“ към най-мечтаните месеци от годината, добавяйки различен аксесоар от нашите продукти. Какво да предприемете?

прочети още

Коя е създателката на Aglique и други интересни факти за бранда можете да прочетете в следващото интервю. Aglique благодари на "Лицата на града", които ни поканиха, за да разкажем любопитни и малко известни моменти от създаването ни досега.

прочети още

Кърпите за коса Aglique за домашна грижа се предлагат в две основни разновидности - сатен и памук. Коя е по-подходяща за вас? Какви са разликите? Как да изберете? Днес отговаряме на тези най-често задавани въпроси.

прочети още

“Мечтаната ми сесия може да е всяка една сесия, стига да съм с екип от отдадени хора, които обичат това, което правят, а и обичат да го споделяме заедно.”

прочети още

Жените обичат да се грижат и да поддържат външния си вид. Някои от дамите дори превръщат тези грижи в ритуали за красота, чрез които постигат удовлетворение, спокойствие и създават приятни лични моменти.

прочети още

Някои от древните народи са вярвали, че косата притежава магически свойства, а много философи считат, че дългата коса помага на индивида да е в по-добра връзка със заобикалящия го свят.

прочети още

Aglique препоръчва да полагате грижи за косата си, както през зимата, така и през всяко едно време на годината.

прочети още

ART & SOUL е едно от местата, на които може да откриете красотата на множество крафт изделия и на дизайнерските продукти за коса и тяло Aglique.

прочети още

Представяме Ви дизайнерската мъжка колекция кърпи за тяло Aglique Man Luxury Leather Edition – една колекция, която ще докосне егото и най-претенциозните мъже.

прочети още

Семейството на AGLIQUE расте непрекъснато, също както и разнообразието в гамата продукти на бранда. Както вече знаете, предназначението и основна цел на кърпите за коса и тяло AGLIQUE е да допринасят за комфорта и красотата на всяка една дама.

прочети още

Някои от Вас може би си задават въпроса дали модната фотография е изкуство? Обективът на Диляна ще ви даде най-правилният отговор, който без съмнение е “Да!”

прочети още

Тюрбанът Black Diamond ще подсили блясъка на Вашата красота и ще ви накара да се чувствате, все едно сте на червения килим. 

прочети още

Както знаете, AGLIQUE има мисия – да подчертава женската красота и да кара всяка дама се чувства специална. Всяка от Вас допринася с цвят и чувственост в ежедневието и в света. Имаме удоволствието да Ви представим един цветен и нежен проект на Калина Михайлова – The Bucket. Селекцията от ръчно багрени шалове очакват всяка прекрасна и нежна дама да ги направи част от своите любими тоалети в магазина на AGLIQUE, ул. Верила 1, гр. София.

прочети още

“За да си добър в работата си – трябва истински да я обичаш!”. Гримът за Марина е цял един свят, който е изпълнен с удоволствието да пресъздаваш идеите си върху лицето на модела, показвайки на какво е възможно въображението ти, смесено с професионализъм.

прочети още

"Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура." Карлсон, който живее на покрива

прочети още

Скъпи дами, Както знаете, AGLIQUE обича да полага нежни грижи за красотата на Вас и Вашата коса. Освен дизайнерските и стилни кърпи за коса и тяло, ние искаме да изглеждате зашеметяващо по всяко време на денонощието и по всеки един повод. 

прочети още

Здравейте, прекрасни дами! Днес искаме да Ви разкажем за едно местенце, в което вече може да откриете кърпите AGLIQUE.

прочети още

Посрещаме ви с новата ни колекция шал - фишу Aglique!

прочети още

Любимите ви Aglique са вече на нов адрес.

прочети още

Тази пролет ще участваме на Mish Mash Fest

прочети още

Върни си градското излъчване - или как да се поглезим и освежим в началото на есента с Aglique и COCO dry bar & nail house. Обявяваме началото на кампания, в която ще предоставим 3 ваучера по 109.00 лв. на три от Вас, скъпи момичета!

прочети още

Когато получим такава чаровна оценка, знаем че си вършим работата добре!

прочети още

Кърпите за коса Aglique са създадени от жена за жени. Какво ги отличава от класическата хавлия, с която подсушаваме косите си след душ: Най-голямото им предимство, е че се закопчават с копче на тила и не падат от главата ни.

прочети още

Aglique посреща своите приятели и клиенти в нов шоурум!

прочети още

Както добре знаем яйцето от край време се ползва за маски за коса и лице. За овлажняване, възстановяване и блясък на косата го смесете с малко авокадо.

прочети още

ХИДРАТИРАЩA маска за лице с портокал Време за приготвяне: 3 минути

прочети още

Този ексфолиант е подходящ за лице и тяло, но върши чудеса и с ръцете ви!

прочети още

Предлагам ви три различни маски с розова вода за различните типове кожа.

прочети още
/div>